duminică, 23 mai 2010

Câini.Ştiaţi că.... ?


*mustatile cainelui pot detecta cele mai sensibile miscari din aer? Mustatile sunt sensibile la atingere si sunt situate pe botul cainelui, deasupra ochilor si sub maxilar.

*cele mai frecvent intalnite nume de caini sunt Molly, Sam, Zach sau Maggie, in timp ce campionul absolut este Max?

*in momentul in care Ulise, deghizat in urs, revine acasa dupa o absenta de 20 de ani singurul care il recunoaste este cainele lui foarte batran, Argos, care a dat din coada de bucurie la revederea stapanului, dupa care a murit?

*peste 33% din proprietarii de caini americani vorbesc la telefon cu cainii lor sau le lasa mesaje pe robot, conform unui studiu al Asociatiei Crescatorilor de Animale din America?

*1% din totalul testamentelor din SUA au ca principal mostenitor un caine?

*Paul McCartney a inregistrat un fluierat ultrasonic perceput numai de caini, pentru ciobanescul lui german, la sfarsitul melodiei “A Day in the Life” ?

*“Millie’s book”, o carte scrisa de Barbara Bush despre cainele ei, un Springer Spaniel englezesc, a fost prezenta pe lista best seller-urilor timp de 29 de saptamani? Aceasta este cea mai populara catelusa apartinand familiilor prezidentiale americane din istorie.

*aproximativ 40 de milioane de excremente erau depozitate anual pe strazile orasului New York inainte de aparitia, in 1978, a unei legi care ii obliga pe cetatenii orasului sa adune mizeria lasata de animalele lor?

*pisicile au o memorie mult mai buna decat cea a cainilor? Teste efectuate de cercetatorii de la Universitatea din Michigan au dus la concluzia ca memoria cainilor nu dureaza mai mult de 5 minute in timp ce a pisicilor se poate pastra pana la 16 ore?

*lupii albi, o rasa de caini de vanatoare foarte rara in Romania in prezent, a fost interzisa de nazisti? Hitler si acolitii lui considerau albul o caracteristica nedorita iar cainii acestei categorii inferiori celorlalti. De asemenea, un alt motiv invocat este acela ca Hitler ura culoarea alba, un simbol al pacii.

*cainii pot produce doar aproximativ 10 sunete?

*in SUA exista aproximativ 58 de milioane de caini? Cu toate acestea, cainii ocupa locul doi in topul “popularitatii”, dupa pisici care numara peste 66 milioane.

*cainii transpira prin pernitele labutelor si nu prin saliva?

*Basetii sunt cele mai mici rase de caini folositi pentru vanatoare? Corpul lor este foarte aproape de sol iar acest lucru le usureaza patrunderea si strecurarea prin tuneluri.

*ogarii au aparut in Anglia inainte de secolul al XIX-lea, fiind crescuti de aristocrati pentru jocurile de vanatoare cu care isi petreceau timpul? Insa rasa a fost descoperita in Egipt inca de acum 5000 de ani!

*exista 14 mentionari a cainilor in Biblie?

*cel mai bun prieten al omului foloseste ca metoda de orientare mai mult auzul decat vazul? Cainii percep sunete aflate la o frecventa mult mai inalta decat limita suportata de urechea omului, auzind astfel ceea ce noi nu putem auzi.

*datorita pupilelor mari si unui unghi de cuprindere vizuala foarte mare cainii pot urmareasca usor obiectele aflate in miscare? De asemenea, cainii vad si atunci cand sursa de lumina este foarte scazuta.

*din cauza sensibilitatii scazute a papilelor gustative, cainii se orienteaza mai mult dupa miros in alegerea unei mancaruri sau a alteia?

*in monumente, cainele este reprezentat la picioarele unei femei pentru a simboliza afectiunea si fidelitatea, asa cum leul sta la picioarele barbatului, ca simbol al curajului si maretiei?

*multi cruciati sunt infatisati cu piciorul pe un caine pentru a sugera faptul ca au urmat vointa lui Dumnezeu cu aceeasi fidelitate cu care cainele isi urmeaza stapanul?

*desi cainii nu au la fel de multe papile gustative ca oamenii (limba lor contine in jur de 1700, in timp ce a omului 9000), acest lucru nu inseamna ca nu pot face diferenta intre mancaruri?

*In timp ce oamenii au doar 5 milioane de receptori olfactivi in nas, cainii au peste 200 de milioane? De aceea cainii apreciaza o mancare ca fiind buna sau rea mai mult dupa miros decat dupa gust.

*patrupedele din rasa chow-chow au limba albastra in timp ce restul cainilor o au roz?

*in lume se cheltuiesc anual aproximativ 1,5 miliarde de dolari pentru mancarea de caine, de patru ori mai mult decat suma cheltuita pe mancarea pentru bebelusi?

*pudelii francezi nu sunt, de fapt, originari din Franta? Initial ei erau caini de vanatoare in Europa. Blanurile lor mari ii impiedicau sa inainteze in apa si faceau periatul aproape imposibil, motiv pentru care stapanii lor le tundeau picioarele din spate, infasurandu-le insa gleznele si coapsele, pentru a-i feri de reumatism. Fiecare vanator isi marca animalul cu o funda colorata legata in jurul gatului pentru ca grupurile de vanatori sa-si poata deosebi animalele intre ele.

*imperecherea intre membrii aceleiasi familii face ca 3 din 10 dalmatieni sa sufere de disfunctionalitati auditive?

*una dintre mancarurile preferate ale coreenilor este ciorba de caine? Consumata mai ales in sezonul estival, in ciuda protestelor vehemente venite din partea altor nationalitati, ciorba se presupune ca taie setea din timpul verii, creste virilitatea si improspateaza tenul femeilor.

*Lassie a fost interpretata de cativa caini-masculi, in ciuda numelui feminin, deoarece masculii din rasa collie se presupune ca arata mai bine decat femelele in fata camerei de filmat? Actorul principal se numea Pal. Personajul Lassie a aparut pentru prima data in 1930, intr-o nuvela cu titlul Lassie Come-Home, scrisa de Eric Mowbray Knight. Modelul acestui personaj l-a reprezentat Toots, cainele lui Knight.

*Maria Antoaneta avea un prepelicar pe nume Thisbe?

*aproximativ 95% dintre proprietarii de caini spun ca animalele lor ii fac sa zambeasca cel putin o data pe zi?

*pechinezii au fost animale sacre in China mai bine de 2000 de ani si ca reprezinta una dintre cele mai vechi rase de caini din intreaga lume?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu