marți, 22 septembrie 2009

Responsabilitatile elevului

              Asa cum am spus in articolul mai jos,pe langa drepturi,elevii au si o serie de obligatii.

         1.Frecventarea cursurilor şi participarea la toate activităţile înscrise în programul instituţiei de învăţământ alese sunt obligatorii.
         2. Cu excepţia situaţiilor deosebite, aduse din timp la cunoştinţa direcţiunii, acumularea unui număr total de 120 de absenţe, motivate şi nemotivate, la toate disciplinele, cumulate pentru un an de studiu, atrage după sine exmatriculare cu drept de reînscriere în următorul an şcolar, în acelaşi an de studiu.
         3.La cursurile ce nu presupun frecventarea constantă, elevii şi studenţii au datoria să se prezinte la sesiunile de examen stabilite şi anunţate de către şcoală.
        4.Elevii şi studenţii trebuie sa aibă o comportare civilizată în cadrul şcolii/facultăţii, respectând legile statului şi regulamentul şcolar.
        5. Este interzisă distrugerea documentelor şcolare (cataloage, foi matricole, carnete de elev) şi deterioararea bunurilor materiale aflate în dotarea şcolii.
        6. Sunt interzise şi sever sancţionate: deţinerea şi consumul de droguri, băuturi alcoolice sau ţigări, introducerea în şcoală a oricăror tipuri de arme, petarde, pocnitori etc. arme albe, substanţe inflamabile sau explozive, spray-uri paralizante etc.
        7. Orice comportament care lezează legile în vigoare poate fi sancţionat cu:

- mustrări (in fata clasei sau in fata Consiliului Profesoral)

- retragerea temporară sau definitiva a bursei (dacă aveţi)

- eliminarea pe o anumită perioadă de timp (3-5 zile)

- mutarea disciplinară (în altă clasă sau în altă unitate şcolară)

- exmatricularea cu drept de înscriere în anul următor sau exmatricularea definitivă.

Drepturile elevului

                     Dreptul elementar la educaţie este înscris în principiile Drepturilor Omului, iar instituţia de învăţământ (primar, gimnazial, liceal sau superior) este cea care asigura punerea in practica a acestui drept.
Dupa cum bine stim cu totii,elevii beneficiaza de o serie de drepturi de care se pot bucura pe parcursul anilor de invatamant pe care le voi aminti mai jos.

              1.Dreptul de a fi informat.Fiecare unitate de invataman
trebuie sa aiba un regulament de ordine interioara afisat vizibil.
              2.Elevii au totala libertatede a alege tipul si forma de invataman pe care o vor urma.
              3.Pentru invatamantul de stat prescolar si invatamantul obligatoriu se asigura GRATUIT manuale scolare.
                     ATENTIE! Beneficiază de aceeaşi gratuitate şi elevii din învăţământul secundar superior ai căror parinti sau sustinatori legali au venitul lunar, pe membru de familie, egal ori mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara.
             4.Elevii cu rezultate foarte bune se pot înscrie pentru burse de studiu in ţară sau străinătate, beneficiind de recomandarea conducerii şcolii.
             5. Unităţile de Învăţământ au obligaţia de a pune la dispoziţia cursanţilor baza materială şi didactică de care dispun. Aici se include şi posibilitatea de a beneficia de cazare în cămine şi de mese zilnice servite în cantinele şcolare, facilitate acordată elevilor şi studenţilor care nu au domiciliul în oraşul în care îşi urmează studiile.
             6.Accesul la asistenţă medicală este gratuită.
             7.Elevii şi studenţii au dreptul de a participa la activităţile organizate în bazele sportive sau de agrement conexe şcolilor sau inspectoratelor şcolare; ca singură condiţie de folosire fiind menţionată respectarea prevederilor regulamentare de funţionare a acestora.
             8.Un alt drept de care se bucură elevii/studenţii este acela de a se transfera la o altă unitate de învătământ.
             9. Redactarea de reviste şi publicaţii şcolare proprii este permisă, iar suspendarea editării nu poate fi hotărâtă decât în condiţiile în care conţinutul sau forma publicaţiilor respective contravine prevederilor legislaţiei în vigoare.
            10. Pentru elevii sau studenţii cu aptitudini şi rezultate excepţionale se prevede posibilitatea promovării a doi ani de studiu într-unul singur.
            11.Elevii aflaţi în situaţii speciale (căsătorie, naşterea unui copil etc.) vor fi sprijiniţi să finalizeze ciclul de învăţământ (preuniversitar).

             Inafara de aceste drepturi sa nu uitam si de responsabilitatile elevului roman pe care trebuie,in mod normal,sa le respecte.

sâmbătă, 19 septembrie 2009

Adevar sau doar un mit?

           "La început trăiau pe pământ fiinţe androgine. Arătau ca doi oameni lipiţi spate în spate: două femei, doi bărbaţi sau un bărbat şi o femeie. Aceştia deţineau o putere foarte mare, puteau face aproape tot ce gândeau.
           Zeii se tem de puterea aproape infinită a androginilor şi, pentru a nu mai reprezenta o posibilă ameninţare, îi despart. Si de atunci fiecare isi cauta jumatatea,partea masculina sau partea feminina."
           Si asa incepe totul...
              Stand si citind asa-zisul mit al androginului,ma gandesc k e o idee destul de logica.Mitul spune k androginul era fiinta perfecta care obtinea tot ce isi dorea numai gandindu-se la acel lucru.Zeii erau ingrijorati pt k androginul detinea o putere foarte mare si s-au hotarat sa il desparta in partea feminina si partea masculina.De asemenea se vorbeste in acest mit de zeul care a adus iubirea pe pamant,Eros.Acesta a fost creat pentru a ajuta cele doua parti sa se regaseasca.
                Acea parte de care avem fiecare dintre noi nevoie o supranumim "jumatatea vietii noastre" .
Insa exista si o absurditate a acestui mit.Chiar exista jumatatea perfecta pentru noi?Am incercat sa raspund la aceasta intrebare si am ajuns la un raspuns negativ.Nu exista persoane perfecte,dar acea perfectiune o inlocuim cu o persoana reala,cu calitati si defecte,supranumind-o "jumatatea perfecta" .
             Dupa cum bine stim,orice mit are si o farama de adevar.Pana la urma fiecare fiinta are nevoie de cineva,o persoana cu care sa se completeze,in care poate avea incredere si pe care se poate baza.
           Dar multe persoane se intreaba de ce suferim daca iubirea ar trebui sa fie minunata si sa ne aduca numai bucurii..
         Am ascultat o poveste legata de acest subiect si se spune ca iubirea era pe punctul de a se ineca in mare si din toate sentimentele,
suferintza a fost singura care a ajutat iubirea si a luat-o in barca ei.De atunci se spune ca iubirea si suferinta au ramas impreuna,in aceeasi barca.
         Dar dak e firesc sa ne gasim jumatatea,de ce trebuie sa suferim pentru asta?...Ma gandesc ca este posibil
k aceasta suferinta sa ne puna la incercare,sa ne dam seama daca o anumita persoana este sau
nu adevarata noastra "jumatate" .
         Mai cred mitul o idee logica deoarece nu putem trai singuri toata viatza .Trebuie sa convietuim cu cineva.
            Desi am si contra-argumente in legatura cu acest mit,sunt in mare parte de acord cu el.
       Oamenii sunt in continua cautare,iar atunci cand sunt siguri k si-au gasit jumatatea,atunci se simt cu adevarat impliniti.

Astept opinii ...